Przejdź do sekcji głównej
Przejdź do głównego menu
Przejdź do stopki
Open Menu
Officina Historiae
O czasopiśmie
Aktualny numer
Archiwum
Przesyłanie tekstów
Polityka prywatności
Zespół redakcyjny
Kontakt
Szukaj
Zarejestruj
Zaloguj
Strona domowa
/
Archiwum
/
Tom 7 Nr 1 (2024): Officina Historiae
Tom 7 Nr 1 (2024): Officina Historiae
Opublikowane:
05.12.2024
ARTYKUŁY
Kuchnia biblijna na przykładzie Starego Testamentu (Biblical cuisine based on Old Testament)
Leszek Myśliński
9-16
PDF
Uczty Heliogabala a kuchnia starożytnego Rzymu na podstawie wybranych źródeł epoki (Elagabalusˊ feasts and the cuisine of ancient Rome based on selected sources from the era)
Beata Magier
17-39
PDF
Renesansowa kultura stołu w Zbożnej biesiadzie i Uczcie na sposób świecki Erazma z Rotterdamu (The Renaissance savoir-vivre in Erasmus’s of Rotterdam The Godly Feast and The Profane Feast)
Beata Sawicka
40-54
PDF
Kuchnia i kultura stołu w świetle XIX-wiecznego czasopisma dla ludu „Dzwonek”(Cuisine and table culture in the light of 19th century magazine „Dzwonek”)
Magdalena Kaczmarek
55-67
PDF
Kuchnia Niemców rosyjskich sto lat temu (Cuisine of Russia Germans hundred years ago)
Svetlana Goreva
68-74
PDF
Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries)
Maria Kuchta
75-90
PDF
Kuchnia frontu wschodniego. Żywienie Wehrmachtu i Armii Czerwonej (Eastern Front’s cuisine. Food in The Wehrmacht and The Red Army)
Marcin Barej, Andrzej Waszczuk
91-103
PDF
RECENZJE I POLEMIKI
Danuta Okoń, Tribunus Militum: Kariery senatorskie rzymskich trybunów wojskowych w epoce Sewerów. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2024, ISBN: 978-83-7972-693-6
Bartosz Marcinkiewicz
106-108
PDF
KOMUNIKATY
Bić się czy nie bić? Postawy Polaków wobec czynu niepodległościowego w okresie zaborów
Anna Brodzik
111-118
PDF
Latest publications
Informacje
dla czytelników
dla autorów
dla bibliotekarzy
Język / Language
English
Polski