Kuchnia biblijna na przykładzie Starego Testamentu (Biblical cuisine based on Old Testament)

Autor

  • Leszek Myśliński Uniwersytet w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Słowa kluczowe:

kuchnia biblijna, Stary Testament, dieta starożytnych Izraelitów, żywność koszerna, symbolika jedzenia, święta religijne, tradycje kulinarne

Abstrakt

Artykuł analizuje dietetyczne nawyki starożytnych Izraelitów, opisane w Starym Testamencie. Przedstawia kluczowe składniki, metody przygotowania potraw oraz znaczenie jedzenia w kontekście religijnym i społecznym. Podkreśla rolę żywności roślinnej, zbożowej oraz mięsa i ryb w diecie, a także omawia praktyki kulinarne związane z koszernością. Artykuł ukazuje, jak jedzenie wpływało na życie codzienne, obrzędy religijne oraz relacje społeczne, oferując wgląd w kulturowe i duchowe aspekty życia starożytnych społeczności izraelskich.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

05.12.2024

Jak cytować

Myśliński, L. (2024). Kuchnia biblijna na przykładzie Starego Testamentu (Biblical cuisine based on Old Testament). Officina Historiae, 7(1), 9-16. https://doi.org/10.34739/