Uczty Heliogabala a kuchnia starożytnego Rzymu na podstawie wybranych źródeł epoki (Elagabalusˊ feasts and the cuisine of ancient Rome based on selected sources from the era)

Autor

  • Beata Magier Uniwersytet w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Słowa kluczowe:

Heliogabal, kuchnia rzymska, pożywienie, starożytność

Abstrakt

Artykuł stanowi analizę kultury i zwyczajów jedzenia w starożytnym Rzymie, ze szczególnym uwzględnieniem organizacji uczt. Opisuje zmiany w sposobie życia i odżywiania Rzymian w okresie istnienia Cesarstwa, wprowadzaniu produktów z innych krajów i ekstrawagancji odbywających się podczas uczt. Autorka skupia się na kontrowersyjnym panowaniu cesarza Heliogabala, który przez swoje zachowanie zyskał w dziejach opinię szaleńca i rozpustnika. Opisuje jego wyjątkowo kosztowne i ekstrawaganckie uczty, pełne wyszukanych potraw i wystawnej oprawy, które budziły oburzenie i zdziwienie wśród obywateli rzymskich. Dotyka również problemu rzetelności autorów źródeł historycznych opisujących krótkie panowanie Heliogabala

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

05.12.2024

Jak cytować

Magier, B. (2024). Uczty Heliogabala a kuchnia starożytnego Rzymu na podstawie wybranych źródeł epoki (Elagabalusˊ feasts and the cuisine of ancient Rome based on selected sources from the era). Officina Historiae, 7(1), 17-39. https://doi.org/10.34739/