Zastosowanie HPLC do oznaczania wolnych rodników, antyoksydantów oraz całkowitego potencjału antyoksydacyjnego

Autor

  • Bronisław Głód
  • Paweł Piszcz

Abstrakt

W pracy przedstawiono podstawowe informacje o wolnych rodnikach, ich wytwarzanie, oddziaływanie z podstawowymi składnikami organizmów żywych, udział w wielu
stanach chorobowych, a także starzeniu organizmu. Ponadto omówiono metody oznaczania wolnych rodników, antyoksydantów oraz całkowitego potencjału antyoksydacyjnego za pomocą HPLC.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

05/09/2019

Numer

Dział

review papers

Jak cytować

Głód, B., & Piszcz, P. (2019). Zastosowanie HPLC do oznaczania wolnych rodników, antyoksydantów oraz całkowitego potencjału antyoksydacyjnego. Camera Separatoria, 1. https://czasopisma.uph.edu.pl/cameraseparatoria/article/view/310