Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries)
DOI:
https://doi.org/10.34739/Keywords:
chłopi, kuchnia, XX wiek, wspomnieniaAbstract
Artykuł opisuje kuchnię polskich chłopów na początku XX wieku na podstawie ich wspomnień, które były publikowane zwłaszcza w latach 30. w. ramach nagrody w popularnych wówczas konkursach literackich. Artykuł przedstawia ówczesne problemy ekonomiczne oraz ogólny problem ubóstwa, opisuje podstawowe składniki, posiłki i sposoby ich przygotowania
Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2024-12-05
Issue
Section
ARTYKUŁY
How to Cite
Kuchta, M. (2024). Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries). Officina Historiae, 7(1), 75-90. https://doi.org/10.34739/