Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries)

Authors

  • Maria Kuchta Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią – oddział Muzeum Okręgowego w Pile

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Keywords:

chłopi, kuchnia, XX wiek, wspomnienia

Abstract

Artykuł opisuje kuchnię polskich chłopów na początku XX wieku na podstawie ich wspomnień, które były publikowane zwłaszcza w latach 30. w. ramach nagrody w popularnych wówczas konkursach literackich. Artykuł przedstawia ówczesne problemy ekonomiczne oraz ogólny problem ubóstwa, opisuje podstawowe składniki, posiłki i sposoby ich przygotowania

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-12-05

How to Cite

Kuchta, M. (2024). Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries). Officina Historiae, 7(1), 75-90. https://doi.org/10.34739/