Kuchnia biblijna na przykładzie Starego Testamentu (Biblical cuisine based on Old Testament)

Authors

  • Leszek Myśliński Uniwersytet w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Keywords:

kuchnia biblijna, Stary Testament, dieta starożytnych Izraelitów, żywność koszerna, symbolika jedzenia, święta religijne, tradycje kulinarne

Abstract

Artykuł analizuje dietetyczne nawyki starożytnych Izraelitów, opisane w Starym Testamencie. Przedstawia kluczowe składniki, metody przygotowania potraw oraz znaczenie jedzenia w kontekście religijnym i społecznym. Podkreśla rolę żywności roślinnej, zbożowej oraz mięsa i ryb w diecie, a także omawia praktyki kulinarne związane z koszernością. Artykuł ukazuje, jak jedzenie wpływało na życie codzienne, obrzędy religijne oraz relacje społeczne, oferując wgląd w kulturowe i duchowe aspekty życia starożytnych społeczności izraelskich.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-12-05

How to Cite

Myśliński, L. (2024). Kuchnia biblijna na przykładzie Starego Testamentu (Biblical cuisine based on Old Testament). Officina Historiae, 7(1), 9-16. https://doi.org/10.34739/