Propozycje ofert gospodarstw agroturystycznych a oczekiwania konsumentów

Proposals offers agritourism farms and consumer expectations

Autor

  • dr inż. Teresa Nowogródzka Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych
  • prof. dr hab. Krystyna Pieniak-Lendzion Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych

Słowa kluczowe:

agrotourism, agritourism farms offer, barriers to the development of agrotourism farms, organic food, organic products, expectations of tourists

Abstrakt

Celem opracowania była analiza ofert gospodarstw agroturystycznych i ich wpływ na zainteresowanie nimi gości tych gospodarstw. Badania przeprowadzono w gospodarstwach agroturystycznych z terenu powiatu siedleckiego. Badania empiryczne przeprowadzone zostały wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych, a także turystów wypoczywających w tych gospodarstwach. Metodą badań był sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Analizowane gospodarstwa proponowały bogatą ofertę usług, na którą składały się przede wszystkim: usługi noclegowe, gastronomiczne oraz usługi związane ze świadczeniem wypoczynku turystycznorekreacyjnego, a także produkty, jak np. żywność ekologiczna. Badania wykazały, że najczęstszym powodem wyboru spędzenia wolnego czasu w gospodarstwach agroturystycznych, wskazywanym przez respondentów, jest: cisza, świeże powietrze, możliwość aktywnego spędzenia czasu oraz niski koszt wypoczynku.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Pobrania

Opublikowane

2021-04-14

Jak cytować

Nowogródzka, T., & Pieniak-Lendzion, K. (2021). Propozycje ofert gospodarstw agroturystycznych a oczekiwania konsumentów: Proposals offers agritourism farms and consumer expectations. Zeszyty Naukowe UPH Seria Administracja I Zarządzanie, 27(100), 97–108. Pobrano z https://czasopisma.uph.edu.pl/znadministracja/article/view/2302