Konkurencyjność przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego

Companies competitiveness of the agri-food sector

Autor

  • Małgorzata Dolata Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Barbara Hadryjańska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Słowa kluczowe:

competitiveness, company, agri-food sector

Abstrakt

W artykule podjęto próbę określenia czynników konkurencyjności polskich
przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego. Opracowanie zawiera prezentację konkurencyjno-
ści jako systemu składającego się z czterech podstawowych elementów: potencjału konkurencyjności, przewagi konkurencyjnej, instrumentów konkurowania i pozycji konkurencyjnej.
Przedstawiono czynniki kształtujące konkurencyjność przedsiębiorstwa oraz atrybuty konkurencyjności. Ponadto omówiono znaczenie i specyfikę sektora rolno-spożywczego w zakresie
kształtowania konkurencyjności przedsiębiorstw w nim funkcjonujących.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Opublikowane

2021-02-03

Jak cytować

Dolata, M., & Hadryjańska, B. . (2021). Konkurencyjność przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego: Companies competitiveness of the agri-food sector. Zeszyty Naukowe UPH Seria Administracja I Zarządzanie, 26(99), 187–199. Pobrano z https://czasopisma.uph.edu.pl/znadministracja/article/view/1957