Rynek krajowy baraniny na tle standardów Unii Europejskiej
The domestic market lamb against a background of the standards of the European Union
Słowa kluczowe:
sheep, the world production of lamb, sheep and cattle productionAbstrakt
Baranina jest jednym gatunkiem mięsa w Unii Europejskiej, którego produkcja nie pokrywa potrzeb rynku wewnętrznego i konieczny jest import. Samowystarczalność mięsa baraniego od lat mieści się na poziomie ok. 8o%. Rynek baraniny w krajach UE stanowi niszę i jest dostępny dla polskich producentów. Produkcja w Polsce mięsa jagnięcego w 2011 roku kształtowała się na poziomie 3.6 tys. ton. Spożycie jagnięciny w Polsce niezmiennie od wielu lat kształtuje się na bardzo niskim poziomie w porównaniu z tendencjami widocznymi w innych krajach Unii Europejskiej. O polskiej produkcji owczarskiej decyduje głównie rynek zagraniczny, w tym możliwości eksportu jagniąt rzeźnych na rynek krajów Unii Europejskiej