Przedsiębiorczość rolników indywidualnych w Polsce − stan i kierunki rozwoju

Autor

  • Anna Maria Rak Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
  • Ewa Multan Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Słowa kluczowe:

przedsiębiorczość, działalność nierolnicza, struktura obszarowa gospodarstw, wielkość ekonomiczna gospodarstwa

Abstrakt

Współcześnie wzrost gospodarczy na obszarach wiejskich w Polsce uzależniony jest
w dużym stopniu od rozwoju różnorodnych form przedsiębiorczości. Ze względu na narastające trudności,
z którymi borykają się tradycyjne sektory gospodarki wiejskiej, przyszły sukces mieszkańców wsi
wiąże się nierozerwalnie z wyszukiwaniem nowych możliwości biznesowych stanowiących dla rolników
dodatkowe źródła dochodu, a jednocześnie pozytywnie wpływających na poprawę warunków życia
społeczności wiejskich i osiąganie celów rozwoju lokalnego. W niniejszym opracowaniu przedsiębiorczość
rolników indywidualnych omówiona została na przykładzie nierolniczej działalności gospodarczej,
która odnoszona jest do aktywności bezpośrednio związanej z gospodarstwem rolnym, tj. wykorzystującej
jego zasoby (siłę roboczą, ziemię, budynki, maszyny). Nie zalicza się do niej działalności innej niż
rolnicza, jeżeli z zasobów gospodarstwa do jej prowadzenia wykorzystywana jest tylko i wyłącznie siła
robocza. Podstawowym celem opracowania było rozpoznanie skali zjawiska i kierunków rozwoju działalności
nierolniczej w Polsce oraz dokonanie charakterystyki gospodarstw rolnych podejmujących tego
typu działalność.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Opublikowane

2024-10-21

Jak cytować

Rak, A. M., & Multan, E. (2024). Przedsiębiorczość rolników indywidualnych w Polsce − stan i kierunki rozwoju. Management and Administration Journal, 34(107), 175-183. https://doi.org/10.34739/