Strategia rozwoju lokalnego na przykładzie Miasta Siedlce - Gęsina, Milena (Zeszyty Naukowe UPH seria Administracja i Zarządzanie, 2019)
Strategia jest wszechstronnym planem rozwoju danego mikroregionu, który przedstawia strategiczne cele rozwoju, wytycza szczegółowe kierunki działania oraz określa podział środków finansowych niezbędnych do realizacji przyjętych zadań. Każda jednostka samorządowa zmierza do pełnego rozwoju gospodarczego zarządzanego przez siebie terenu. Opracowanie strategii pozwala na wykorzystanie posiadanych zasobów w jak największym stopniu. Słowa kluczowe: , ,