Wpływ członkostwa Polski w Unii Europejskiej na status obywatela i cudzoziemca w państwie polskim – zagadnienia wprowadzające - Chrostowska-Malak, Katarzyna (Zeszyty Naukowe UPH seria Administracja i Zarządzanie, 2019)
Zmieniającą się od początku lat 90. sytuację prawną jednostki w Polsce należy uznać za jeden z przejawów przyjmowania nowych wartości, pogłębiania współpracy międzynarodowej, szczególnie tej, która jest prowadzona w ramach integracji europejskiej. Członkostwo Polski w UE wymagało i wymaga wciąż wdrażania prawa UE, m.in. w zakresie: swobody wspólnego rynku (rynku wewnętrznego), dorobku prawnego Schengen oraz obywatelstwa UE. Implementacja unijnych przepisów do polskiego prawa, regulujących status obywatela UE i innych osób pochodzących z tzw. państw trzecich, dokonuje się głównie poprzez zmiany wprowadzane do ustaw z zakresu prawa publicznego (prawa administracyjnego, prawa gospodarczego, prawa karnego), również prawa pracy, które następnie są konfrontowane z postanowieniami Konstytucji RP. W związku z członkostwem Polski w Unii Europejskiej obserwujemy permanentny rozwój praw jednostkowych w państwie, wśród których na szczególną uwagę zasługują prawa polityczne.