Ogólne prawne warunki konkurencji w Albanii - Tozaj, Loreta (Zeszyty Naukowe UPH seria Administracja i Zarządzanie, 2019)
Niniejszy artykuł ma na celu odzwierciedlenie i analizę zmian prawnych i instytu-cjonalnych warunków konkurencji w Albanii, prezentując punkt widzenia autora na podstawie różnych dokumentów, aktów prawnych i artykułów różnych autorów. Albania jest małym krajem europejskim, który od wejścia w życie Układu o Stabilizacji i Stowarzyszeniu był prawnie zobowiązany do spełnienia tzw. “kryteriów kopenhaskich", a mianowicie: kryteriów politycznych (demokracja, praworządność, prawa człowieka, ochrona mniejszości) oraz kryteriów ekonomicznych (funkcjonująca gospodarka rynkowa i zdolność do radzenia sobie z presją konkurencji na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej). W tym kontekście Albania poczyniła znaczne postępy w rozwijaniu stabilnej i funkcjonującej gospodarki rynkowej, jednak istnieje wiele możliwości dalszej poprawy w wielu aspektach. Wydaje się, że gospodarka albańska ma większość podstawowych elementów funkcjonalnej polityki konkurencji, chociaż istnieją pewne luki, a zapisy dotyczące egzekwowania przepisów wydają się ograniczone. Dążąc do rynku UE, Albania jest spóźniona i przede wszystkim wchodzi na rynek, który jest wysoce konkurencyjny i bardzo wymagający pod względem jakości, niezawodności i wydajności dostaw.