Strategiczna Karta Wyników odpowiedzią na aktualne wyzwania strategiczne : przeżytek czy nowa jakość? - Mulawa , Magdalena (Zeszyty Naukowe UPH seria Administracja i Zarządzanie, 2017)
<span style="color: #2c3e50; font-family: Lato, 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 15px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Dynamicznie zmieniające się uwarunkowania współczesnej gospodarki wytyczają przed podmiotami gospodarczymi wciąż nowe wyzwania. Pojawiają się tym samym kolejne koncepcje strategiczne, a wraz z nimi metody wspierające wzrost efektywności procesów zachodzących w przedsiębiorstwie, zgodnych z opracowaną wcześniej strategią. Artykuł poświęcony jest ukazaniu aktualności problemów związanych z wdrożeniem i kontrolą strategiczną traktowanych jako główne wyzwania strategiczne. Ponadto przedmiotem rozważań jest koncepcja Strategicznej Karty Wyników i kierunki jej wykorzystania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Karta ukazana jest jako narzędzie wielowymiarowe i ponadczasowe, o dużym potencjalne dalszego rozwoju w obszarze wsparcia działań strategicznych przedsiębiorstw