Analiza rozwoju infrastruktury wodno-ściekowej w gminie Wohyń - Kapela, Krzysztof; Niewęgłowski, Marek; Gugała, Marek; Lewczuk, Wojciech (Management and Administration Journal, 2019)
Infrastruktura wodno-ściekowa jest jednym z istotnych elementów infrastruktury technicznej.Warunkuje jakość życia mieszkańców oraz wpływa na rozwój społeczny i gospodarczy regionów.W pracy przedstawiono rozwój infrastruktury wodociągowej i kanalizacyjnej na terenie gminyWohyń. Gminna sieć wodociągowa jest bardzo dobrze rozwinięta. Cały obszar gminy Wohyń jestobjęty zasięgiem wodociągu i wszyscy mieszkańcy mogą z niego korzystać. Łączna długość sieciwodociągowej na obszarze gminy wynosi 176,6 km i obejmuje 72,7% populacji gminy. Natomiastwyposażenie gminy w sieć kanalizacyjną jest na niskim poziomie. Koncentruje się głównie w miejscowościach,w których zostały wybudowane oczyszczalnie ścieków: w Wohyniu i w Suchowoli.Obecnie 2890 mieszkańców korzysta z kanalizacji. Objęcie siecią pozostałych mieszkańców utrudniarozproszona zabudowa. Rozwiązaniem mogą być przydomowe oczyszczalnie ścieków.