Logistyka transportu w rolnictwie - Kuziemska, Beata; Trębicka, Joanna; Pieniak-Lendzion, Krystyna (Management and Administration Journal, 2019)
Transport w sektorze rolniczym to transport specyficzny zarówno ze względu naprzewożone ładunki (inwentarz żywy, towary szybko psujące się), jak też i cykliczność i drogitransportowe (często polne). Jego prawidłowe funkcjonowanie to nie tylko płynność przewozów, alerównież ograniczenie kosztów, ponieważ według szacunków może on stanowić nawet 50%całkowitych kosztów produkcji tego sektora. Dobre środki transportu wewnętrznego (wewnątrzobszaru należącego do gospodarstwa) i zewnętrznego (poza gospodarstwem), gwarantują płynnośćprzewozów surowców roślinnych (owoce i warzywa), oraz żywego inwentarza, co zmusza rolników dozakupu ciągników rolniczych spełniających określone wymogi techniczne, ale w dużym stopniupoprawia jakość transportu w gospodarstwie