Kapitał intelektualny jako specyficzny zasób współczesnych organizacji - Bombiak, Edyta (Management and Administration Journal, 2019)
Znamienne dla współczesnych czasów, określanych mianem gospodarki opartej nawiedzy, jest dostrzeżenie znaczenia kapitału intelektualnego, który coraz częściej odgrywa wiodącąrolę w tworzeniu wartości przedsiębiorstw. Fakt ten nie znajduje jednak odzwierciedlenia w tradycyjnejsprawozdawczości, co ogranicza jej przydatność do oceny rzeczywistej sytuacji majątkowo--kapitałowej podmiotów gospodarczych. Pierwsza część niniejszego opracowania zawiera rozważaniana temat kapitału intelektualnego jako specyficznego zasobu przedsiębiorstwa wraz z jego umiejscowieniemw bilansie przedsiębiorstwa. W drugiej części przedstawiono wyniki pomiaru poziomu tegożkapitału dla spółek notowanych na GPW w Warszawie.