Czynniki wpływające na akceptację szarej strefy w społeczeństwie - Szarek, Stanisław; Okliński, Damian (Management and Administration Journal, 2019)
Celem artykułu było zbadanie stopnia akceptacji szarej strefy w społeczeństwie.Przeprowadzono badania ankietowe dotyczące czynników wpływających na poziom akceptacji tej strefyw społeczeństwie. Stwierdzono, że wraz z wiekiem wzrasta stopień akceptacji szarej strefy. Mężczyźniczęściej niż kobiety przyzwalają na istnienie tej strefy. Ludzie zamieszkujący większe miastaw mniejszym stopniu tolerują szarą strefę niż mieszkańcy małych miejscowości. Zaobserwowanozmniejszenie akceptacji dla szarej strefy wraz z liczbą posiadanego rodzeństwa. Pozytywniezweryfikowano hipotezę, że osoby deklarujące się jako wierzące i praktykujące w mniejszym stopniuakceptują szarą strefę niż osoby wierzące niepraktykujące oraz osoby niewierzące.