Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy (KSRG) – teraźniejszość i przyszłość systemu zarządzania ochroną i ratownictwem ludności w Polsce - Celiński, Andrzej (Management and Administration Journal, 2019)
Artykuł przedstawia Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy (KSRG), który realizujew Polsce zadania z zakresu ratownictwa oraz organizacji i zarządzania nim. Na podstawie dwudziestoletnichdoświadczeń utrwaliło się przekonanie, że w celu zapewnienia bezpieczeństwa i ochronyludności w przypadku wystąpienia klęsk żywiołowych, katastrof naturalnych i awarii technicznych,tylko zintegrowane rozwiązania są skuteczną formą przeciwdziałania zagrożeniom. Aby zaprezentowaćfunkcjonalność KSRG jako elementu systemu bezpieczeństwa państwa w obszarze ratownictwai zarządzania ochroną ludności, dokonano ogólnej analizy działania systemu w minionych 20 latach orazprzedstawiono tezę, że ciągły rozwój cywilizacji i wiążące się z tym nowe, zmieniające się zagrożenia,powodują ciągłą potrzebę doskonalenia systemu ratowniczego w Polsce. Podejście do zadań z zakresuzarządzania ochroną ludności musi ewaluować, co ma korzystny wpływ na system ratowniczy,a przyjęte rozwiązania dla ratownictwa są skuteczne oraz powszechnie akceptowane przez polskiespołeczeństwo. Zasadnicze stają się również rozważania, jak w obecnej rzeczywistości powiązaćdziałania KSRG z projektowanym w Polsce systemem ochrony ludności. Należy zauważyć, że odkilku lat rozwój KSRG nakierowany jest na ochronę ludności nie tylko w obszarach ratowniczych, więcnie ma logicznego uzasadnienia dla tworzenia i utrzymywania nieaktywnych formacji Obrony Cywilnej,skoro KSRG może wypełniać zadania wyznaczone dla tych formacji.