Niepewność jako nieodzowna cecha współczesnych sieci logistycznych - Jałowiec, Tomasz (Management and Administration Journal, 2019)
Sednem działalności logistycznej jest nieustanna optymalizacja przepływów fizycznychtowarów wraz z towarzyszącymi im strumieniami informacyjnymi. Na przestrzeni lat doszło do integracjipodmiotów zaangażowanych w dany przepływ, co przełożyło się na upowszechnienie teorii i praktykiłańcuchów oraz sieci logistycznych. Prawidłowe ich funkcjonowanie bazuje na zasadzie partnerstwa,która stanowi niejako klucz do sukcesu współczesnych, globalnych sieci logistycznych. Jednak pomimopodejmowanych działań zmierzających do wyeliminowania zakłóceń, wciąż w działalności logistycznejpodmiotów gospodarczych występuje znaczna niepewność. W dużej mierze odnosi się ona do trzechkluczowych płaszczyzn. Po pierwsze poszczególne ogniwa łańcucha/sieci nie są w wielu przypadkach pewne,czy przesyłane przez inny podmiot informacje są wiarygodne i aktualne. Po drugie, jest konsekwencją szerokiegospektrum zakłóceń, które mogą pojawić się w trakcie transportu czy magazynowania poszczególnychtowarów. Ponadto kluczową kwestią, wpływającą bezpośrednio na zjawisko niepewności w działalnościlogistycznej podmiotów gospodarczych jest duża zmienność oczekiwań klientów.Celem artykułu jest identyfikacja głównych czynników generujących niepewność we współczesnychsieciach logistycznych.