Rozwój przedsiębiorczości na terenach wiejskich województwa mazowieckiego - Niewęgłowski, Marek; Klepacka-Dunajko, Izabela; Dunajko, Damian (Management and Administration Journal, 2019)
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczących związku pomiędzy wartościąwskaźnika przedsiębiorczości gmin wiejskich i miejsko-wiejskich województwa mazowieckiego a odległościątych gmin od ośrodków gospodarczych. Przyjęto, że głównymi ośrodkami gospodarczymi województwasą miasta powiatowe – Ciechanów, Mława, Płońsk, Pułtusk, Żuromin, Maków Mazowiecki,Ostrołęka, Ostrów Mazowiecka, Przasnysz, Wyszków, Białobrzegi, Kozienice, Lipsko, Przysucha, Radom,Szydłowiec, Zwoleń, Garwolin, Legionowo, Mińsk Mazowiecki, Nowy Dwór Mazowiecki, Otwock,Wołomin, Grodzisk Mazowiecki, Grójec, Piaseczno, Pruszków, Sochaczew, Ożarów Mazowiecki, Żyrardów,Gostynin, Płock, Sierpc, Łosice, Siedlce, Sokołów Podlaski, Węgrów. Wskaźnik przedsiębiorczości zostałokreślony jako liczba podmiotów gospodarczych zarejestrowanych w systemie REGON w przeliczeniu na10 tysięcy ludności w wieku produkcyjnym. Za odległości gmin wiejskich od ośrodków gospodarczychprzyjęto najkrótsze odległości drogowe. Stwierdzono, że występuje statystyczna zależność międzywartością wskaźnika przedsiębiorczości w gminie wiejskiej a jej odległością od ośrodka gospodarczego.