Zagrożenia dla bezpieczeństwa informacji w zespołach wirtualnych - Stefaniuk, Tomasz (Management and Administration Journal, 2019)
Zespoły wirtualne są coraz częściej zauważanym elementem współczesnych organizacji,który stale zyskuje na znaczeniu. Jednak poza wieloma zaletami tej formy organizacji pracy niosą oneze sobą nowe wyzwania, takie jak problemy z bezpieczeństwem informacji i systemów teleinformatycznych.Artykuł przedstawia zagadnienia bezpieczeństwa informacji i systemów informatycznych w zespołachwirtualnych. Dokonano w nim charakterystyki zespołów wirtualnych, przedstawiając pokrótce ichistotę oraz cechy odróżniające je od pozostałych form pracy zespołowej, jak również zdefiniowano bezpieczeństwoinformacji i systemów teleinformatycznych, wskazując na główne atrybuty bezpieczeństwaoraz jego wpływ na skuteczną pracę zespołów wirtualnych. Zaprezentowano w nim również największezagrożenia dla bezpieczeństwa informacji w zespołach wirtualnych, takie jak: cloud computing, stosowaniemobilnych urządzeń czy zagrożenia ze strony członków zespołu wirtualnego.Słowa kluczowe: , ,