Prakseologiczne aspekty jakości zarządzania kryzysowego - Filipek, Agnieszka (Management and Administration Journal, 2019)
Tekst przedstawia system zarządzania kryzysowego w ujęciu prawnym i w oparciu o literaturęprzedmiotu. Ukazuje interpretacje pojęć takich jak: zarządzanie kryzysowe, sytuacja kryzysowa,kryzys. Treść w szczególności koncentruje się na prakseologicznym ujęciu jakości wraz z analizą jejistotnych wyznaczników. Do wyznaczników tych zaliczono: sprawność, w zakres której polska szkołaprakseologii zalicza np. skuteczność, ekonomiczność, efektywność. Tekst charakteryzuje te walory takżez punktu widzenia literatury nowszej. Autorka akcentuje rolę, jaką może pełnić kultura bezpieczeństwaw doskonaleniu funkcjonowania systemu zarządzania kryzysowego.