Międzynarodowe rozwiązania logistyczne w Polsce - Fiedorowicz, Kazimierz; Fiedorowicz, Jakub (Management and Administration Journal, 2019)
Przedstawiono propozycje rozwiązań dotyczących poprawy obsługi logistycznej wymianyPolski z dalekimi rynkami. Dzięki poprawie tej obsługi obroty handlowe Polski będą mogły wzrastać.Propozycje te dotyczą wspólnych polsko-ukraińskich rozwiązań zakresu obsługi logistycznej, rozbudowyzdolności obsługi logistycznej w rejonie Zatoki Gdańskiej, nowych rozwiązań w logistyce lotniczej,funkcjonowania „Jedwabnego Szlaku”, upowszechnienia intermodalności w gospodarce oraz tworzeniaw świecie centrów obsługi logistycznej. Dzięki wprowadzaniu rozwiązań usprawniających obsługęlogistyczną powstanie szansa na zwiększenie wymiany na dalekie rynki. Przez to zwiększy siękontrybucja salda wymiany do dochodu narodowego w Polsce. Pozwoli to uniknąć zagrożenia pułapkąśredniego dochodu.