Transport koni jako element międzynarodowych zawodów hippicznych – uwarunkowania formalnoprawne - Wincewicz-Bosy, Marta (Management and Administration Journal, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie uwarunkowań formalnoprawnych wpływających nalogistyczny system przemieszczania koni biorących udział w międzynarodowych zawodach hippicznych.Artykuł powstał na podstawie analizy obowiązujących aktów prawnych, publikacji literaturowych i informacjiudostępnionych przez Międzynarodową Federację Jeździecką (FEI), a także obserwacji i doświadczeńwłasnych autora. Obszar rozważań szczegółowych został zawężony do procesów transportowychrealizowanych w ramach przemieszczeń zwierząt pomiędzy państwami członkowskimi UE. Zaprezentowanew artykule rozważania, stanowią próbę nie tylko wskazania obowiązujących rozwiązań i standardóww systemie transportu koni pomiędzy państwami członkowskimi, w związku z uczestnictwemw międzynarodowych zawodach hippicznych, ale są także próbą przybliżenia ich podmiotom zainteresowanym– a zwłaszcza uczestnikom tych przedsięwzięć.