Rozwikłanie zależności pomiędzy klimatem organizacyjnym a innowacyjnymi zachowaniami organizacyjnymi - Bratnicka, Katarzyna; Ingram, Tomasz; Wronka-Pośpiech, Martyna (Management and Administration Journal, 2019)
Twórczość i innowacyjność są trudnymi do wykluczenia przesłankami tworzeniai zawłaszczania przez przedsiębiorstwo wartości, a klimat organizacyjny jest kluczowym narzędziemkształtującym odpowiednie zachowania pracowników. Celem artykułu jest identyfikacjazależności pomiędzy klimatem organizacyjnym i innowacyjnymi zachowaniami organizacyjnymi.W oparciu o dane 225 respondentów zatrudnionych w 30 przedsiębiorstwach branży IT głównahipoteza mówiącą o pozytywnym wpływie klimatu organizacyjnego na innowacyjne zachowaniaorganizacyjne została potwierdzona. W zakończeniu przedstawiono implikacje teoretyczne i praktyczne.