Ewolucja otoczenia organizacji – zarys problematyki - Cielemęcki, Mariusz; Bombiak, Edyta (Management and Administration Journal, 2019)
artykule zaprezentowano wybrane przeobrażenia otoczenia determinujące zmianyw funkcjonowaniu organizacji gospodarczych. Dokonano charakterystyki i porównania otoczeniaorganizacji na początku i końcu XX wieku. Przedstawiono również przykładowe formy organizacjii zarządzania w zmieniającym się otoczeniu.