Transport koni jako element międzynarodowych zawodów hippicznych – uwarunkowania organizacyjne - Wincewicz-Bosy, Marta (Management and Administration Journal, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych i technicznychwpływających na logistyczny system przemieszczania koni biorących udział w międzynarodowychzawodach hippicznych. Artykuł powstał na podstawie analizy obowiązujących aktów prawnych, publikacjiliteraturowych i informacji udostępnionych przez Międzynarodową Federację Jeździecką (FEI),a także obserwacji i doświadczeń własnych autorki. Zaprezentowane w artykule rozważania stanowiąpróbę nie tylko wskazania obowiązujących rozwiązań i standardów w systemie transportu koni pomiędzypaństwami członkowskimi, w związku z uczestnictwem w międzynarodowych zawodachhippicznych, ale są także próbą przybliżenia ich podmiotom zainteresowanym – a zwłaszcza uczestnikomtych przedsięwzięć.