Droga gminy Gizałki do Flagi Europy. Dobre praktyki gminy wiejskiej w dziedzinie współpracy międzynarodowej - Faliński, Stanisław (Management and Administration Journal, 2019)
Artykuł jest poświęcony jednej z ponad półtora tysiąca polskich gmin wiejskich. Stanowi prezentację i analizę współpracy międzynarodowej tej w swojej wielkości – tak rozumianej ludnościowo, jak i powierzchniowo – przeciętnej, leżącej w centralnej Polsce gminy wiejskiej, natomiast jeśli chodzi o swoją aktywność międzynarodową – gminy wyjątkowej. Gizałki bowiem są laureatem dwóch znaczących i prestiżowych nagród międzynarodowych – Dyplomu Europejskiego i Flagi Europejskiej, przyznanych przez Radę Europy za wkład tego samorządu terytorialnego we współpracę europejskich wspólnot lokalnych i udział w budowaniu poczucia wspólnotowości wśród Europejczyków. W niniejszym artykule została przedstawiona działalność międzynarodowa gminy Gizałki, za którą otrzymała ona wspomniane nagrody, oraz wskazano, co zdecydowało o tak znaczącej aktywności międzynarodowej tej gminy.