Marka jako ważny element marketingu - Skrzypek, Elżbieta; Pinzaru, Florina (Management and Administration Journal, 2019)
W warunkach zmiennego i konkurencyjnego rynku posiadanie przez przedsiębiorstwosilnej marki umożliwia osiągnięcie i utrzymanie przewagi konkurencyjnej. Silną markę,o wysokim kapitale, wyróżnia lojalność wobec marki, świadomość i pozytywne skojarzenia związanez marką oraz postrzegana jakość. Posiadanie przez przedsiębiorstwo silnej marki jest szczególnieistotne w sytuacji, gdy uczestnicy rynku oferują podobne produkty o zbliżonych cechach. Kapitał markiobejmuje czynniki wpływające na wartość marki i jej udział w tworzeniu wartości. Rozpatrywany jeston z finansowego i marketingowego punktu widzenia. Wysoki kapitał marki przynosi wymierne korzyściprzedsiębiorstwu i klientowi i stanowi dla nich wartość.Słowa kluczowe: , ,