Podnoszenie kwalifikacji pracowników gminnych placówek oświatowych - Kozłowski, Andrzej J.; Czaplicka-Kozłowska, Iwona Z. (Management and Administration Journal, 2019)
System samorządu terytorialnego, ukształtowany w Polsce po 1989 roku, zmierzał nietylko do upodmiotowienia obywateli, ale też do podniesienia efektywności wykorzystania zasobówpozostających w dyspozycji państwa na każdym szczeblu w strukturze zarządzania publicznego.Proces decentralizacji, opierający się na zasadzie subsydiarności, z założenia zmierzał przedewszystkim do podniesienia kwalifikacji i wzmocnienia potencjału intelektualnego społeczeństwa.To dlatego oświatę w jej wymiarze przedszkolnym i podstawowym, a następnie gimnazjalnym przypisano,jako zadanie własne, samorządom gminnym, powiatom zaś szkoły średnie, a samorządomwojewództw państwowe wyższe szkoły zawodowe. Wraz z decentralizacją zadań oświatowych nagminy nałożono obowiązek stworzenia spójnego i sprawnego systemu kształcenia opierającego sięna wykwalifikowanej kadrze nauczycieli i pracowników administracji oświatowej. Problem badawczyw opracowaniu odniesiono do kwalifikacji, a szczególnie możliwości ich podnoszenia przez pracownikówgminnej oświaty. Jako cel przyjęto ocenę stanu kwalifikacji pracowników gminnej oświaty i zaproponowaniedziałań sprzyjających podniesieniu kwalifikacji pracowników lokalnej oświaty. Przeprowadzonebadania jakościowe dowiodły, że w ocenie tylko połowy badanych pracownicy oświaty gminnejna Warmii i Mazurach podnoszą swoje kwalifikacje, a pozostali badani albo nie mają wiedzy na tentemat, albo twierdzą, że kwalifikacje te nie poprawiają się.