Ocena ekonomiczna indywidualnych gospodarstwa rolnych - Niewęgłowski, Marek; Gugała, Marek; Włodarczyk, Bogusław (Management and Administration Journal, 2019)
W artykule przedstawiono wyniki badań, których przedmiotem było 100 gospodarstwrolnych położonych na terenie powiatu przysuskiego (województwo mazowieckie). Zastosowano celowydobór obiektów do badań spośród gospodarstw współpracujących z Mazowieckim Ośrodkiem DoradztwaRolniczego. Oceny dokonano za pomocą podstawowych wskaźników finansowych, takich jak:dochód rolniczy brutto, dochód osobisty, parytet dochodu i struktura dochodu osobistego. Na ich podstawiedokonano analizy ekonomicznej czterech typów gospodarstw o różnych kierunkach produkcji.Podział badanych gospodarstw na grupy przeprowadzono w obrębie poszczególnych kryteriów oceny,którymi były kierunek produkcji, wielkość powierzchni gospodarstw, jakość gleb użytków rolnych i intensywnośćprodukcji.Uzyskane wyniki wykazują, że takie czynniki jak większa powierzchnia gospodarstwa,jakość gleb i intensywność produkcji wpływały na ogół korzystnie na wartość wskaźników ekonomicznych.Wyjątek stanowiły dochód rolniczy brutto i dochód osobisty odniesione do 1 ha użytków rolnych,których najwyższe wartości osiągano w małych gospodarstwach, o powierzchni poniżej 7 ha użytkówrolnych. Parytet dochodu osiągały gospodarstwa największe, o powierzchni powyżej 15 ha.