Obszary inteligentnych specjalizacji jako potencjał dla rozwoju województwa lubuskiego - Jakubowski, Edward (Management and Administration Journal, 2019)
W nowej perspektywie finansowej UE 2014-2020 regionalne strategie badań i innowacjina rzecz inteligentnych specjalizacji oraz ich realizacja odgrywa istotne znaczenie dla pobudzeniarozwoju regionów, jakimi są województwa. Inteligentne specjalizacje służą podnoszeniupozycji konkurencyjności regionu, które mają sie przełożyć na trwałość rozwoju. Niniejsza publikacjaprzedstawia obszary inteligentnych specjalizacji województwa lubuskiego, które w perspektywie2014-2020 będą jednym z aspektów stałego rozwoju regionalnego.