Zarządzanie dochodem osobistym gospodarstw domowych - Paluch, Agata; Kurovs, Jevgenijs (Management and Administration Journal, 2019)
Niniejsza publikacja przedstawia rolę, jaką odgrywa edukacja ekonomiczna w zarządzaniudochodem osobistym gospodarstw domowych. W pracy przedstawiono istotę gromadzeniaoszczędności przez poszczególnych członków gospodarstw domowych oraz ich inwestowaniaw odpowiednie instrumenty finansowe. Zaprezentowano także trendy związane ze świadomościąfinansową Polaków oraz dane empiryczne z 2015 roku dotyczące sytuacji gospodarstw domowych.Opracowanie przedstawia główne pojęcia związane z finansami gospodarstw domowych. Wskazanotakże na potrzebę edukacji finansowej już od pierwszych lat nauki szkolnej.