Analiza i ocena ryzyka inwestowania w walory wybranych spółek notowanych na rynku podstawowym GPW - Dudkowska, Anna (Management and Administration Journal, 2019)
Inwestowanie na giełdzie jest jedną z najbardziej ryzykownych, ale zarazem potencjalnienajbardziej opłacalnych form lokowania oszczędności. Stając się posiadaczem akcji danej spółki możemyzarobić, ale również bardzo dużo stracić. Akcje są bowiem papierem wartościowym charakteryzującymsię dużą zmiennością cen w krótkim przedziale czasowym. Spowodowane jest to bezpośredniąsytuacją emitenta, kondycją finansową danej firmy, a także koniunkturą na rynku czy trendami gospodarczymi.„Inwestor podejmując decyzje na rynku kapitałowym, koncentruje swoją uwagę przede wszystkimna dwóch czynnikach – oczekiwanej stopie zwrotu oraz ryzyku wiążącemu się z daną inwestycją”1.Dążeniem każdego inwestora jest osiągnięcie jak największego zysku przy danym ryzyku. Bardzo ważnymaspektem jest więc zapoznanie się przez potencjalnego inwestora z mechanizmami działania giełdyoraz metodami służącymi do oceny ryzyka inwestycyjnego. Celem niniejszego opracowania było zatemzaprezentowanie podstawowych narzędzi służących do oceny dochodowości i ryzyka inwestycyjnego narynku kapitałowym oraz praktyczne ich zastosowanie do akcji wybranych spółek branży budowlanej.Przedstawione zostały zatem szacunki stóp zwrotu z akcji spółek Budimex i Erbud oraz odnoszących siędo ich walorów klasycznych mierników ryzyka, tj. wariancji i odchylenia standardowego. Następniezaprezentowano sposób szacowania współczynnika beta, określającego wrażliwość zmian cen rozpatrywanychakcji na zmiany kursów wszystkich akcji notowanych na giełdzie. Wykorzystując współczynnikiasymetrii i koncentracji, dokonano analizy rozkładu stóp zwrotu z akcji analizowanych spółek. Wszystkieobliczenia przeprowadzono na podstawie danych historycznych nieuporządkowanych, pochodzącychz miesięcznych notowań akcji badanych spółek z lat 2012-2016.