Zarządzanie bezpieczeństwem na stanowiskach pracy na przykładzie uczelni wyższej - Smal , Tomasz; Gaik , Karolina (Management and Administration Journal, 2017)
Artykuł ma charakter wprowadzająco-systematyzujący i inicjuje on dalsze szczegółowe badania, które zostaną zaprezentowane w dalszych pracach. W artykule przedstawiono metodykę zarządzania bezpieczeństwem na stanowiskach pracy w instytucji państwowej na przykładzie AWL. W pracy wskazano na możliwość i konieczność zarządzania bezpieczeństwem w miejscu pracy poprzez wykorzystanie takich narzędzi jak analiza warunków pracy, statystyczna analiza danych o wypadkach, identyfikacja zagrożeń oraz ocena ryzyka na konkretnych stanowiskach pracy. Na podstawie zestawienia występujących stanowisk, analizy warunków pracy oraz statystyki wypadków i urazów w okresie historycznym, w artykule zaproponowano metodę Risk Score do identyfikacji i oceny ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem. Zaproponowana metoda będzie wykorzystana do oceny ryzyka zawodowego przy użyciu karty oceny ryzyka na konkretnych stanowiskach w uczelni, a badania w tym zakresie zostaną przedstawione w kolejnych artykułach. (abstrakt oryginalny)