Zmiany na rynku powierzchni magazynowych w Polsce - Marcysiak, Adam; Marcysiak, Agata; Rak, Anna Maria (Management and Administration Journal, 2017)
Celem opracowania jest próba przedstawienia zakresu zmian zachodzących na rynku powierzchni magazynowej w Polsce. Analiza wielkości powierzchni magazynowej, zakresu jej wykorzystania, jak również wysokości czynszów płaconych przez najemców została przeprowadzona w podziale na główne regiony występowania. Ukazano także stopień zróżnicowania sektorowego. Ilość powierzchni magazynowych w Polsce z roku na rok wzrasta. W 2014 r. przekroczyła ona 8,5 mln m2 , a w pierwszej połowie 2017 roku wyniosła 11,9 mln m2 . Nadal najbardziej aktywnymi najemcami pozostają sieci handlowe, operatorzy logistyczni oraz firmy z branży lekkiej produkcji.