Nanotechnologia jako nowy obszar regulacyjny : aspekty prawa międzynarodowego - Jurewicz, Marcin (Management and Administration Journal, 2019)
Istota nanotechnologii polega na projektowaniu, tworzeniu i użytkowaniu materiałów posiadających co najmniej jeden wymiar struktury w zakresie od 1 do 100 nanometrów. Innowacyjne zastosowania nanotechnologii mogą dostarczać społeczeństwu korzyści, lecz również wywoływać ryzyko dla zdrowia ludzkiego. Brak umowy międzynarodowej odnoszącej się do uregulowań prawnych w obszarze nanotechnologii, która usprawniłaby handel międzynarodowy, wynika zwłaszcza z niedoboru wiedzy naukowej na temat ryzyka związanego z wykorzystywaniem nanomateriałów oraz z licznych zastosowań nanotechnologii w różnych dziedzinach; utrudnia to objęcie nanomateriałów jednym kompleksowym aktem prawnym. Zapewnieniu bezpiecznego wykorzystywania nowatorskich aplikacji nanotechnologii służy więc w szczególności miękkie prawo międzynarodowe.