Redystrybucyjna rola obciążeń podatkowych osób fizycznych w latach 2016-2018 - Podstawka, Marian; Deresz, Agnieszka (Management and Administration Journal, 2019)
Celem artykułu jest ocena podatku dochodowego od osób fizycznych z punktu widze-nia jego progresywności i efektu redystrybucyjnego na tle wprowadzonych w 2017 i 2018 roku zmian dotyczących kwoty wolnej od podatku oraz sposobu jej obliczania. Do realizacji przedmiotu opracowania zastosowano twierdzenia zaproponowane przez N. Kakwaniego i P.J. Lamberta. Do realizacji celu wykorzystano przykładowe dochody brutto dla pierwszego przedziału podatkowego, w granicach od 4.000,00 zł do 85.528,00 zł, natomiast dla drugiego przedziału podatkowego, w granicach od 100.000,00 zł do 150.000,00 zł, opodatkowane według skali podatkowej obowiązującej w Polsce w latach 2016-2018.