Bankowość elektroniczna – usługa XXI wieku: Electronic banking – service of the XXI century - Wawryniuk, Karolina; Rusak, Olga (Management and Administration Journal, 2021)
W artykule przedstawiony został temat bankowości elektronicznej - jednej z najmłodszych form usług bankowych. Wyjaśniono ogólne pojęcie bankowości elektronicznej wraz z podziałem narodzaje świadczonych w jej ramach usług. Pierwszy rozdział dotyczy bankowości terminalowej. Omówione zostały narzędzia, jakimi się ona posługuje, wraz z podziałem kart płatniczych. W kolejnymkroku podjęto temat bakowości internetowej. Pokazano etapy wykorzystania Internetu w działalności banków oraz klasyfikację systemów i bankowości. Przedsta- wiono także zagadnienia dotyczącebankowości telefonicznej wraz z bankowością mobilną - mechanizmy ich działania, wymagania dla klientów wraz z wyróżnieniem operacji, jakie mogą oni w ten sposób wykonać.