Analiza czynników wpływających na prawdopodobieństwo oszczędzania w III filarze systemu emerytalnego w Polsce: The analysis relate to depositing money in Individual Retirement Account - Dębska, Joanna; Krasuski, Paweł (Management and Administration Journal, 2021)
Celem pracy jest badanie czynników kształtujących prawdopodobieństwo oszczędzania w III filarze systemu emerytalnego w Polsce. Analiza dotyczyła przede wszystkim odkładania środków na Indywidualnym Koncie Emerytalnym. Przyczynkiem do analiz są dynamiczne zmiany w systemie emerytalnym. Wnioski zostały wypracowane na podstawie wygenerowanego modelu ekonometrycznego na podstawie danych z Diagnozy Społecznej.