Dochody publicznoprawne jako źródło finansowania zadań gminy – zagadnienia teoretyczne: Revenue public law as a source of financing municipalities tasks – theoretical issues - Świrska, Anna (Management and Administration Journal, 2021)
W wyniku decentralizacji administracji publicznej nastąpiło przekazanie zadań publicznych i źródeł ich finansowania poszczególnym jednostkom samorządowym. Szeroki katalog zadań przekazany gminie skutkuje wieloma klasyfikacjami i interpretacjami pojęć, podobnie dzieje się w przypadku przekazanych gminie dochodów. Celem artykułu jest przedstawienie ujęcia prawnego i literaturowego dochodów publicznoprawnych oraz zadań samorządu gminnego.