Zarządzanie różnorodnością – wyzwaniem dla współczesnych menedżerów: Diversity management challenge for modern managers - Bombiak, Edyta (Management and Administration Journal, 2021)
Zachodzące na rynku pracy przeobrażenia, związane z jednej strony z przekształ-ceniami struktury demograficznej współczesnych społeczeństw, z drugiej zaś z procesami globalizacyjnymi i szybko postępującą restrukturyzacją gospodarek, wymuszają zmianę perspektywy i podejścia do zarządzania ludźmi w organizacji. Problem starzenia się społeczeństw i rosnącego z roku na rok udziału ludności w wieku poprodukcyjnym w całości populacji jest dziś powszechny zarówno w Europie, jak i Polsce. W perspektywie najbliższych lat pracodawcy będą musieli zmierzyć się ze zmniejszeniem liczby kandydatów do pracy. Szansę na uniknięcie przyszłych problemów kadrowych stwarza otwarcie organizacji na różnorodność i wdrożenie koncepcji zarządzania nią. Celem artykułu jest przybliżenie istoty tej koncepcji stanowiącej narzędzie łagodzenia problemów personalnych we współczesnych organizacjach.