Intelektualna działalność człowieka elementem komputerowej symulacji w procesach zarządzania: Intellectual human activity as element computer simulation in the processes of management - Kopczewski, Marian (Management and Administration Journal, 2021)
W artykule omówiono sposoby komputerowej symulacji intelektualnej działalności człowieka, gdzie wiedza ekspertów – specjalistów w danej dziedzinie jest zakodowana w postaci symbolicznych wyrażeń stanowiących odpowiednie zestawy faktów i reguł postępowania, tworząc w efekcie programy nazwane systemami ekspertowymi. Tak utworzone specjalizowane programy komputerowe są niezwykle przydatne w zarządzaniu organizacjami, w tym różnego rodzaju przedsiębiorstwami. Przedstawiono opis systemów ekspertowych, które ułatwiają podejmowanie decyzji organizacyjnych, ekonomicznych, społecznych itp.