Polskie sądy wojskowe w Armii Polskiej gen. Władysława Andersa w ZSRS oraz na Bliskim i Środkowym Wschodzie (1941-1943): Polish military courts in the Polish Army of General Władysław Anders in the USSR and Near and the Middle East (1941-1943) - Kania, Leszek (Management and Administration Journal, 2021)
Artykuł przedstawia organizację i zarys działalności polskiego sądownictwa wojskowego Armii Polskiej zorganizowanej przez gen. Władysława Andersa na terenie Związku Sowieckiego, a następnie po jej ewakuacji na Bliski i Środkowy Wschód(1941-1943). Sądy wojskowe stanęły przed koniecznością stosowania surowych kar wobec ludzi zdemoralizowanych komunistyczną rzeczywistością, zdrajców i przestępców kryminalnych. Poważnym problemem były dezercje żołnierzy żydowskiego pochodzenia i pociąganie do odpowiedzialności karnej za przestępstwa popełnione na korzyść Związku Sowieckiego.