Znaczenie audytu w procesie zarządzania jakością w przedsiębiorstwie: The importance of auditing in the process of quality management in enterprise - Toruński, Janusz (Management and Administration Journal, 2021)
Audyt w procesie zarządzania jakością stanowi istotny element zarządzania organizacją. Jest on podstawowym mechanizmem, mającym zagwarantować zbieżność realizowanych działań z przyjętymi planami. Jednym z celów audytu w procesie zarządzania jakością jest ocena potrzeby doskonalenia lub podjęcia działań korygujących. W algorytmie przeprowadzenia audytu można wyróżnić poziom ogólny polegający na planowaniu, szczegółowy obejmujący przygotowanie i raportowanie audytu oraz etap praktyczny zawierający się w szczegółowym, dotyczący rzeczywistego przeprowadzenia audytu1. Na podstawie badań empirycznych w artykule przedstawiono znaczenie audytu w procesie zarządzania jakością w przedsiębiorstwie.