Odpowiedzialność za naruszenia prawa autorskiego w polskim systemie prawnym: Liability for infringements of copyright law in Polish legal system - Ciołek, Łukasz (Management and Administration Journal, 2021)
Celem niniejszej publikacji jest ukazanie wybranych kwestii odpowiedzialności za naruszenia prawa autorskiego na gruncie polskiego systemu normatywnego. Ochrona praw twórcy stanowiąca fundament regulacji prawnoautorskich obejmuje szereg aspektów prawnych, wśród których kwestie odpowiedzialności za naruszenia praw wyłącznych odgrywają istotną rolę. Problematyka odpowiedzialności i jej rozszerzenia jest też obecnie w przedmiotem ożywionych dyskusji oraz inicjatyw podejmowanych na poziomie międzynarodowym oraz unijnym bezpośrednio oddziaływującym jednak na regulacje krajowe. W niniejszej publikacji podjęto próbę przedstawienia obecnych regulacji ustanawiających zasady odpowiedzialności osób naruszających prawa autorskie, których to znajomość niezbędna jest dla zrozumienia kierunków postulowanych zmian. Problem samych inicjatyw w tej kwestii, jakkolwiek interesujący, ze względu na szeroki zakres przedmiotowy tego rodzaju zagadnień nie mógł być podjęty na łamach niniejszej publikacji.