Wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwach ekoagroturystycznych położonych w regionach o zróżnicowanej atrakcyjności przyrodniczej: The utilization of the accommodation in ecoagrotouristic farms located in regions with diverse natural attractiveness - Ciepiela, Grażyna Anna; Balińska, Anna (Management and Administration Journal, 2021)
Badania przeprowadzono w 2010 roku w 50 gospodarstwach ekoagroturystycznych, zlokalizowanych w 5 województwach (mazowieckim, podlaskim, podkarpackim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim). Analizowano wielkość bazy noclegowej i wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwach w 2009 roku. Uzyskane wyniki wskazują, że baza noclegowa w badanych gospodarstwach była niewielka. W żadnym gospodarstwie liczba pokoi gościnnych nie przekraczała 5,a liczba miejsc noclegowych zawierała się w przedziale od 2 do 34. Największe wykorzystanie miejsc noclegowych odnotowano w województwie warmińsko-mazurskim (48%) i w podkarpackim (30,9%), a najmniejsze w województwie świętokrzyskim (10,4%). Współczynnik wykorzystania miejsc noclegowych w województwie mazowieckim i warmińsko-mazurskim był istotnie dodatnio skorelowany z wartością wskaźnika atrakcyjności wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej. W 29 badanych gospodarstwach (58%) rzeczywisty udział w rynku („market penetration”) był ujemny. Najwięcej gospodarstw z ujemnym wskaźnikiem było w województwie podkarpackim (67%), a najmniej w województwie mazowieckim(30%). W województwie warmińsko-mazurskim wskaźnik udziału w rynku miejsc sprzedanych („market share”) był w niewielkim stopniu istotnie dodatnio skorelowany z wartością wskaźnika atrakcyjności wiejskiej przestrzeni rekreacyjnej. W pozostałych województwach nie udowodniono istotnej statystycznie zależności pomiędzy tymi cechami.