Kryteria oceny pracowników współczesnych organizacji: Criteria for assessing employees of modern organizations - Kubik, Krystyna (Management and Administration Journal, 2021)
Artykuł dotyczy problemu oceny pracowników zatrudnionych w przedsiębiorstwach. Opracowanie to stanowi próbę zanalizowania błędów popełnianych przy ocenianiu pracowników, jak również źródło informacji, które pomoże je zidentyfikować i niwelować. Przedstawienie oceny pracowniczej jako źródła wiedzy personalnej ma na celu podkreślenie tego narzędzia oraz jego znaczenia w systemie ewaluacji pracy. Ukazuje także jego wagę w działaniach zmierzających do podniesienia wartości pracownika, jego wydajności pracy w procesach, w których jego kwalifikacje zawodowe zajmują kluczową pozycję.