Bezpieczeństwo narodowe Ukrainy w kontekście jej podstaw konstytucyjnych i położenia geopolitycznego – węzłowe zagadnienia: National Security of Ukraine in the context of its constitutional foundations and geopolitical location – tied issues - Leszczyński, prof. nzw., Paweł A. (Management and Administration Journal, 2021)
W przedstawionym artykule autor dokonuje generalnej charakterystyki polityki bezpieczeństwa narodowego Ukrainy w kontekście jej podstaw konstytucyjnych oraz położenia geopolitycznego. Polityka bezpieczeństwa narodowego tego państwa jest uwarunkowana paroma czynnikami, szczególnie jej interesami ekonomicznymi, położeniem geograficznym, właściwościami systemu politycznego („demokracja oligarchiczna”) oraz możliwymi sojuszami z Unią Europejską, Stanami Zjednoczonymi oraz NATO. Te czynniki współgrają z ukraińskimi doświadczeniami historycznymi oraz stosunkami politycznymi z państwami obszaru postradzieckiego, szczególnie z Rosją, pod rządami W.W. Putina. Rosyjska aneksja Krymu dokonana 18 marca 2014 r. złamała reguły prawa międzynarodowego, ponieważ po zakończeniu ery zimnej wojny, granice w Europie Wschodniej zostały zmienione przy użyciu siły. Autor podejmuje próbę prezentacji koncepcji, dokumentów oraz implikacji praktycznych ukraińskiej polityki bezpieczeństwa narodowego.